Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΜΑΣ
Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΕΙ

Η παραγωγή υψηλής ποιότητας αγροτικών προϊόντων είναι βασική για την ανάπτυξη και την ευημερία της χώρας μας. Και τα αγροτικά προϊόντα της Κρήτης, με την απαράμιλλη ποιότητα, τα μοναδικά θρεπτικά συστατικά, και τη διεθνή φήμη που απολαμβάνουν στις αγορές του εξωτερικού, μπορούν να οδηγήσουν την προσπάθεια αυτή για την καθιέρωση των ελληνικών αγροτικών προϊόντων ανάμεσα στα κορυφαία – αν όχι τα κορυφαία – της Ευρώπης.

Για να μπορέσει να γίνει αυτό, όμως, ο ρόλος των αγροτικών συνεταιρισμών είναι κεντρικός. Είναι στον καθένα μας αυτονόητο ότι δεν υπάρχει καλύτερος γνώστης του προϊόντος και των ιδιαιτεροτήτων του από τον ίδιο τον παραγωγό του. Σε αυτά τα πλαίσια, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Χανίων, ως ένας Συνεταιρισμός που πατάει σε στέρεες βάσεις, ήρθε για να θέσει τη διαρκή αναζήτηση της ποιότητας και την σωστή τυποποίηση και προώθηση των αγροτικών προϊόντων στον πυρήνα της σύγχρονης αγροτικής παραγωγής. Πάγια επιδίωξη μας είναι να αξιοποιήσουμε την τεράστια πρακτική γνώση των ανθρώπων που εργάζονται καθημερινά σε συνεργασία με τη μητέρα γη, για να καλλιεργήσουν ότι πιο θρεπτικό έχει να μας προσφέρει η φύση.

“Είναι στον καθένα μας αυτονόητο ότι δεν υπάρχει καλύτερος γνώστης του προϊόντος και των ιδιαιτεροτήτων του από τον ίδιο τον παραγωγό του”

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Χανίων κάνει χρήση με μίσθωμα των παραγωγικών εγκαταστάσεων της πρώην Ε.Α.Σ. βελτιώνοντάς τις συνεχώς (με παρεμβάσεις στον κτιριακό και μηχανολογικό εξοπλισμό, με τη λήψη όλων των προβλεπόμενων πιστοποιήσεων κλπ) αποσκοπώντας στην μέγιστη δυνατή ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων. Οι κύριες δραστηριότητές του είναι η συλλογή, τυποποίηση, εμπορία και προώθηση των εξαιρετικών τοπικά παραγόμενων (α) ελαιολάδου, (β) αβοκάντο και (γ) εσπεριδοειδών.

Περήφανοι για την ιστορία μας, ατενίζουμε το μέλλον μας με αισιοδοξία, καθώς, όπως πολύ σωστά έλεγαν και οι αρχαίοι μας πρόγονοί, “ουδέν κακόν αμιγές καλού”. Και με αυτό εννοούμε ότι οι πρόσφατες μεγάλες οικονομικές ανακατατάξεις, που επηρέασαν τόσο βαθιά και τη χώρα μας, ευτυχώς, έστω και αργά, μας έκαναν όλους στην Ελλάδα να συνειδητοποιήσουμε ότι μια χώρα χωρίς ισχυρή αγροτική παραγωγή είναι κατά βάση μια χώρα φτωχή, γιατί δεν μπορεί να θρέψει σωστά του κατοίκους της. Παρά τις όποιες δυσκολίες αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε ως λαός και ως παραγωγοί, γνωρίζουμε καλά από όλη την μεγάλη ιστορία μας ότι ο σεβασμός στη φύση και οι σωστές μέθοδοι καλλιέργειας δημιουργούν ένα ανώτερο αγροτικό προϊόν, το οποίο διαχρονικά έχει φέρει, και θα συνεχίσει να φέρνει, πλούτο και ευημερία, τόσο σε τοπικό, όσο και σε εθνικό επίπεδο. Και κάθε φορά που φυτεύουμε ένα μικρό σπόρο στο έδαφος, ή βοηθάμε με την κατάλληλη φροντίδα ένα μικρό δέντρο να δώσει τον καλύτερο καρπό που μπορεί, γνωρίζουμε ότι κάνουμε ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

“Περήφανοι για την ιστορία μας, ατενίζουμε το μέλλον μας με αισιοδοξία”

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

Με αποθηκευτική δυνατότητα 7.100 τόνων ελαιόλαδου σε δεξαμενές ανοξείδωτου χάλυβα, και δυνατότητα συσκευασίας 30 τόνων ελαιόλαδου ημερησίως, οι εγκαταστάσεις μας στο Κολυμβάρι είναι από τις καλύτερες της Ελλάδας. Εφαρμόζοντας στην πράξη τις υψηλότερες προδιαγραφές και χρησιμοποιώντας τον πιο σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό, στις εγκαταστάσεις αυτές παράγουμε το φημισμένο μας Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Κολυμβαρίου με οξύτητα μόλις 0 – 0,8.

Η διαρκής αναβάθμιση του μηχανολογικού μας εξοπλισμού εξασφαλίζει τη μείωση της ανθρώπινης παρέμβασης με αντίστοιχη αύξηση των επιπέδων ασφάλειας του προϊόντος, καθώς και τη δυνατότητα συγκέντρωσης δεδομένων τυποποίησης και αποθήκευσης του μεταποιημένου προϊόντος, σε ηλεκτρονική μορφή. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή ιχνηλασιμότητα του παραγόμενου ελαιόλαδου, η οποία και είναι κλειδί για τον καλύτερο δυνατό ποιοτικό έλεγχο του. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι πολύ πρόσφατα, το 2016, έχει ξεκινήσει ο συστηματικός εκσυγχρονισμός τόσο της μονάδας του ελαιουργείου, όσο και της μονάδας τυποποιητήριου ελαιολάδου με σύγχρονα μηχανήματα, μέσω του προγράμματος “ΟΕΦ” (Οργανώσεις Ελαιουργικών Φορέων).

Ο ποιοτικός έλεγχος του ελαιόλαδου μας ακολουθεί τα υψηλότερα διεθνή πρότυπα και αποτελεί ένα από τα μυστικά της υπέροχης γεύσης του. Ο έλεγχος αυτός γίνεται υποδειγματικά από το χημείο μας, ένα από τα καλύτερα της Ελλάδας.