Παραδοσιακη Κρητικη Διατροφη

Οι ρίζες της παραδοσιακής Κρητικής διατροφής χάνονται στα βάθη των αιώνων, πηγαίνοντας χιλιετίες πίσω στα χρόνια του Μινωικού Πολιτισμού. Ένα πράγμα που πάντοτε εντυπωσίαζε – και συνεχίζει να εντυπωσιάζει – στην Κρήτη είναι η μακραίωνη παράδοση των ντόπιων κατοίκων στις υγιεινές συνήθειες διατροφής. Κατά συνέπεια, δεν είναι καθόλου τυχαίο που η φημισμένη σήμερα Μεσογειακή δίαιτα έχει στον πυρήνα της την παραδοσιακή Κρητική δίαιτα.

Στην καρδιά της παραδοσιακής Κρητικής διατροφής βρίσκεται το εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο, το οποίο και αποτελεί τη σημαντικότερη πηγή “καλών” (μονοακόρεστων) λιπαρών. Άλλο βασικό στοιχείο της Κρητικής διατροφής είναι η μειωμένη κατανάλωση κρέατος, η οποία, όταν γίνεται, αφορά κατά κύριο λόγο είτε πουλερικά με χαμηλά λιπαρά, είτε καλής ποιότητας κόκκινο κρέας, όπως το κατσίκι ελευθέρας βοσκής, που είναι τόσο συνηθισμένο στην Κρήτη. Εναλλακτική πηγή πρωτεΐνης αντί του κρέατος, αποτελούσαν πάντοτε ιστορικά στην Κρήτη τόσο τα άφθονα ψάρια του νησιού, όσο και τα υπέροχα τοπικά παραγόμενα γαλακτοκομικά προϊόντα, που πλέον είναι φημισμένα σε όλη την Ευρώπη.

Σημαντικός παράγοντας επίσης των ευεργετικών επιδράσεων της παραδοσιακής Κρητικής διατροφής στην υγεία, είναι η κορυφαία ποιότητα των τοπικά παραγόμενων αγροτικών προϊόντων, τα οποία πολύ συχνά καταναλώνονται ωμά ή σχεδόν ωμά. Έτσι, στο παραδοσιακό Κρητικό διαιτολόγιο έχουν την τιμητική τους τα άγρια χόρτα, όπως το γνωστό σταμναγκάθι, τα λεμόνια, τα πορτοκάλια και οι ξηροί καρποί.

Συνοπτικά θα λέγαμε ότι η παραδοσιακή Κρητική διατροφή, έχοντας περάσει με άριστα τη δοκιμασία του χρόνου, αποτελεί την πιο σίγουρη επιλογή για τη διασφάλιση της υγείας μας μέσω της διατροφής, καθώς παρέχει στον οργανισμό μας όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε στις κατάλληλες αναλογίες και ποσότητες.

“Η παραδοσιακή Κρητική διατροφή, έχοντας περάσει με άριστα τη δοκιμασία του χρόνου, αποτελεί την πιο σίγουρη επιλογή για τη διασφάλιση της υγείας μας μέσω της διατροφής”