τΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΑΒΟΚΑΝΤΟ

Εκτιμάται ότι σήμερα το 90% περίπου των αβοκάντο που παράγονται στην Ελλάδα καλλιεργούνται στη Δυτική Κρήτη. Ο βασικός λόγος γι’ αυτό είναι ο συνδυασμός κλιματολογικών και εδαφολογικών συνθηκών της περιοχής, που είναι ιδανικός για την καλλιέργεια του αβοκάντο.

Η Οργάνωση Παραγωγών Εσπεριδοειδών και Αβοκάντο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χανίων είναι υπεύθυνη για την παραγωγή των υπέροχων αβοκάντο του συνεταιρισμού. Η εξαιρετική γεύση τους και τα πλήρη θρεπτικά τους συστατικά έχουν κάνει τα αβοκάντο των Χανίων γνωστά σε όλη την Ευρώπη. Δεν είναι τυχαίο που ένα μεγάλο ποσοστό της τοπικής παραγωγής αβοκάντο εξάγεται στις αγορές της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης.

Το αβοκάντο, ως υποτροπικό φυτό, ταιριάζει ιδανικά με το κλίμα της εύφορης περιοχής των Χανίων. Οι πρώτες καλλιέργειες αβοκάντο στην περιοχή εμφανίστηκαν ήδη από την δεκαετία του 1960.

“Το αβοκάντο, ως υποτροπικό φυτό, ταιριάζει ιδανικά με το κλίμα της εύφορης περιοχής των Χανίων”

ενα φρουτο με μοναδικες ιδιοτητες

Το αβοκάντο, παρόλο που θεωρείται φρούτο και όχι λαχανικό, μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει συστατικό της σαλάτας μας. Πρόκειται για ένα φρούτο που προέρχεται από την κεντρική Αμερική και έχει εξαιρετικές ιδιότητες που προάγουν την υγεία, ενώ παράλληλα έχει και εξαιρετική θρεπτική αξία.

Το αβοκάντο, όπως και το ελαιόλαδο, είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία είναι τα λεγόμενα “καλά” λιπαρά, και μειώνουν τη χοληστερίνη. Επίσης, τα αβοκάντο περιέχουν ουσίες οι οποίες συντελούν στην προστασία από τον καρκίνο του προστάτη και τον καρκίνο του μαστού. Περιέχουν επίσης σημαντικές ποσότητες από κάλιο και φολικό οξύ, τα οποία συντελούν στην καλύτερη υγεία της καρδιάς και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Μια ιδιαίτερη ιδιότητα του αβοκάντο είναι ότι περιέχει όλα τα σχετικά αμινοξέα που χρειάζονται, για να δημιουργήσουν μια πλήρη πρωτεΐνη. Ειδικά η φυτική πρωτεΐνη του αβοκάντο απορροφάται εύκολα από το σώμα, καθώς το φρούτο περιέχει και μεγάλο αριθμό φυτικών ινών. Για τους λόγους αυτούς, τα αβοκάντο είναι σημαντική πηγή πρωτεΐνης για πολλούς χορτοφάγους.

Ο συνδυασμός βιταμινών C και Ε και ω-3 λιπαρών οξέων που συναντάμε στα αβοκάντο, έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Οι ιδιότητες αυτές είναι ο βασικός λόγος που το αβοκάντο βοηθάει τόσο στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Οι πάμπολλες ιδιότητες του αβοκάντο που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού μας και βοηθούν στη θεραπεία πολλών παθήσεων, κάνουν το μοναδικό αυτό φρούτο μια πραγματική υπερτροφή, που δεν πρέπει να λείπει από τη δίαιτά μας.

“Οι πάμπολλες ιδιότητες του αβοκάντο, κάνουν το μοναδικό αυτό φρούτο μια πραγματική υπερτροφή, που δεν πρέπει να λείπει από τη δίαιτά μας”