Αρνι η κατσικι με σταμναγκαθι

Υλικά

  • 1 κιλό αρνί ή κατσίκι
  • 1 κιλό σταμναγκάθι
  • 1/2 ποτήρι λάδι
  • αλάτι, πιπέρι

Προαιρετικά, για το αυγολέμονο:

  • 2 αυγά
  • 2 λεμόνια

Προετοιμασία

Το σταμναγκάθι, που είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στην Κρήτη, είναι ένα από τα πιο ευεργετικά χόρτα για την υγεία μας. Το καθαρίζουμε και το πλένουμε καλά, και στη συνέχεια το βράζουμε για 10 λεπτά σε καυτό νερό και το σουρώνουμε. Κρατάμε 1 ποτήρι από το ζωμό των χόρτων.

Εκτέλεση

Πλένουμε το κρέας και το κόβουμε σε κομμάτια μεσαίου μεγέθους. Αφού βάλουμε αλάτι και πιπέρι, το τσιγαρίζουμε μαζί με το λάδι και από τις δύο πλευρές για 10 λεπτά. Στη συνέχεια ρίχνουμε 2 ποτήρια νερό και ψήνουμε το κρέας για 1 ώρα. Κατόπιν προσθέτουμε τα χόρτα και το 1 ποτήρι νερό από τον ζωμό των χόρτων που κρατήσαμε, και αφήνουμε το φαγητό να ψηθεί για άλλα 15 λεπτά και είμαστε έτοιμοι!

Μπορούμε προαιρετικά να κάνουμε τη συνταγή και με αυγολέμονο. Σε αυτήν την περίπτωση, ετοιμάζουμε το αυγολέμονο όσο ψήνεται το φαγητό μας ως εξής:
Χτυπάμε πρώτα καλά τα ασπράδια και στη συνέχεια προσθέτουμε τους κρόκους του αυγού. Αφού τα χτυπήσουμε όλα καλά ρίχνουμε μέσα και τον χυμό λεμονιού.
Στη συνέχεια, μόλις ψηθεί το φαγητό μας και είναι ζεστό από τον φούρνο, ρίχνουμε μέσα το αυγολέμονο σιγά-σιγά με μια κουτάλα ζωμό από το φαγητό μας, ώστε να μην κόψει, ανακατεύοντας προσεκτικά.