ενα ξεχωριστο προϊον
της κρητικης γης

Παρόλο που η Κρήτη, και ειδικά η περιοχή των Χανίων, είναι φημισμένη για το ελαιόλαδό της, τα Κρητικά πορτοκάλια αποτελούν άλλο ένα πασίγνωστο προϊόν της Κρητικής γης με εξαιρετικές θρεπτικές ιδιότητες. Το ιδιαίτερο μικροκλίμα στην περιοχή των Χανίων, καθώς και το άφθονο νερό που είναι διαθέσιμο από τα Λευκά Όρη, συντελούν στην ανάπτυξη ζουμερών πορτοκαλιών, γεμάτων Βιταμίνης C και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Στη διάρκεια του χρόνου, πρώτα αναπτύσσονται τα πορτοκάλια στις καλλιέργειες που βρίσκονται κοντά στη θάλασσα, λόγω του συνδυασμού της κατάλληλης ατμοσφαιρικής υγρασίας και του αμμώδους εδάφους με τις υψηλές σχετικά θερμοκρασίες. Τα πορτοκάλια αυτά είναι πραγματικά μοναδικά από πλευράς τόσο γεύσης, όσο και εμφάνισης, και είναι τα πιο εκλεκτά της Κρήτης. Για την ακρίβεια, τα πορτοκάλια αυτά συγκαταλέγονται ανάμεσα στα πιο γευστικά του κόσμου.

Στη συνέχεια αναπτύσσονται τα πορτοκάλια στις ημιορεινές περιοχές της ενδοχώρας. Ο συνδυασμός των δύο παραπάνω τοποθεσιών καλλιέργειας κάνει την περιοχή των Χανίων ίσως τη μοναδική περιοχή στον κόσμο που παράγει πορτοκάλια της ποικιλίας Navels από το Νοέμβριο μέχρι και τα τέλη Μαΐου.

“Για την ακρίβεια, τα πορτοκάλια αυτά συγκαταλέγονται ανάμεσα στα πιο γευστικά του κόσμου”

ΠΡΟΤΥΠΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ, ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΩΝ

Η Οργάνωση Παραγωγών Εσπεριδοειδών και Αβοκάντο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χανίων είναι υπεύθυνη για την παραγωγή των εξαιρετικών πορτοκαλιών του συνεταιρισμού. Αξιοποιώντας το υπερσύγχρονο συσκευαστήριο του, και χρησιμοποιώντας τις πλέον ασφαλείς και αυστηρές συνθήκες διαλογής και τυποποίησης, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Χανίων παράγει τα περίφημα πορτοκάλια ΠΟΠ ΜΑΛΕΜΕ, τα οποία είναι τα μοναδικά Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης στην Ελλάδα.

Το έμπειρο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό του συνεταιρισμού παρακολουθεί και συμβουλεύει κατάλληλα τους καλλιεργητές πορτοκαλιού, και ελέγχει όλη την αλυσίδα παραγωγής του τελικού προϊόντος, από την πρωτογενή παραγωγή, τη συγκομιδή και τη διαλογή, μέχρι την τυποποίηση και την συσκευασία του, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ISO 22000 – 2005.

Ο συνεταιρισμός εφαρμόζει επίσης κατά περίπτωση βιολογικές μεθόδους καλλιέργειας για την παραγωγή βιολογικών πορτοκαλιών, ενώ παράλληλα συμμετέχει και σε προγράμματα βιολογικής καταπολέμησης των ασθενειών και εχθρών των πορτοκαλιών.

Το συσκευαστήριο πορτοκαλιών του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χανίων στο Μάλεμε έχει δυνατότητα συσκευασίας 120 τόνων πορτοκαλιών το 8ωρο, και διαθέτει αποθηκευτικούς χώρους 3 περίπου στρεμμάτων και ψυκτικούς θαλάμους 2.500 τ.μ. σε μια συνολική στεγασμένη έκταση 7 περίπου στρεμμάτων.

“… η κατάρτιση των παραγωγών σε νέες τεχνικές καλλιέργειας και συγκομιδής, εξασφαλίζει την αρμονική μετάβαση της παραγωγής από την παραδοσιακή μορφή της στη σύγχρονη εποχή”