Αρνι η κατσικι με σταμναγκαθι

Υλικά

  • 1 κιλό αρνί ή κατσίκι
  • 1 κιλό σταμναγκάθι
  • 1/2 ποτήρι λάδι
  • αλάτι, πιπέρι

Προαιρετικά, για το αυγολέμονο:

  • 2 αυγά
  • 2 λεμόνια

Προετοιμασία

Το σταμναγκάθι, που είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στην Κρήτη, είναι ένα από τα πιο ευεργετικά χόρτα για την υγεία μας. Το καθαρίζουμε και το πλένουμε καλά, και στη συνέχεια το βράζουμε για 10 λεπτά σε καυτό νερό και το σουρώνουμε. Κρατάμε 1 ποτήρι από το ζωμό των χόρτων.

Εκτέλεση

Πλένουμε το κρέας και το κόβουμε σε κομμάτια μεσαίου μεγέθους. Αφού βάλουμε αλάτι και πιπέρι, το τσιγαρίζουμε μαζί με το λάδι και από τις δύο πλευρές για 10 λεπτά. Στη συνέχεια ρίχνουμε 2 ποτήρια νερό και ψήνουμε το κρέας για 1 ώρα. Κατόπιν προσθέτουμε τα χόρτα και το 1 ποτήρι νερό από τον ζωμό των χόρτων που κρατήσαμε, και αφήνουμε το φαγητό να ψηθεί για άλλα 15 λεπτά και είμαστε έτοιμοι!

Μπορούμε προαιρετικά να κάνουμε τη συνταγή και με αυγολέμονο. Σε αυτήν την περίπτωση, ετοιμάζουμε το αυγολέμονο όσο ψήνεται το φαγητό μας ως εξής:
Χτυπάμε πρώτα καλά τα ασπράδια και στη συνέχεια προσθέτουμε τους κρόκους του αυγού. Αφού τα χτυπήσουμε όλα καλά ρίχνουμε μέσα και τον χυμό λεμονιού.
Στη συνέχεια, μόλις ψηθεί το φαγητό μας και είναι ζεστό από τον φούρνο, ρίχνουμε μέσα το αυγολέμονο σιγά-σιγά με μια κουτάλα ζωμό από το φαγητό μας, ώστε να μην κόψει, ανακατεύοντας προσεκτικά.

Σφακιανες πιτες

Υλικά

  • 1/2 κιλό αλεύρι
  • 3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
  • 1 ποτήρι νερό
  • 1/2 κιλό μαλακιά μυζήθρα (γαλομυζήθρα)
  • Κρητική ρακή, αλάτι, μέλι

Προετοιμασία

Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ και ρίχνουμε μέσα το λάδι, το νερό, λίγο αλάτι και λίγη Κρητική ρακή. Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει ένα μέτριο σε σκληρότητα ζυμάρι. Χωρίζουμε το ζυμάρι σε “μπαλίτσες” μεγέθους βερίκοκου. Την κάθε μπαλίτσα ζυμαριού την διαμορφώνουμε σε στρογγυλό σχήμα, την ανοίγουμε πολύ λίγο στη μέση, την γεμίζουμε με 1 κουταλιά σούπας μαλακιά μυζήθρα και την ξανακλείνουμε. Στη συνέχεια πλάθουμε ελαφρά με τα δάχτυλα το ζυμάρι και τη μυζήθρα μαζί, από το κέντρο προς την περιφέρεια, δίνοντάς του το σχήμα ενός πιάτου μεσαίου μεγέθους. Το σωστό και προσεκτικό πλάσιμο είναι πολύ σημαντικό, καθώς η πίτα πρέπει να είναι πολύ λεπτή.

Εκτέλεση

Τηγανίζουμε τις πίτες μία-μία σε καυτό αντικολλητικό τηγάνι με ελάχιστο (ή και καθόλου) λάδι, γυρίζοντάς τις συνεχώς για να μην καούν, μέχρι να ροδίσουν. Μόλις είναι έτοιμες, τις σερβίρουμε ζεστές, έχοντας προσθέσει μέλι από επάνω.

Χοχλιοι μπουμπουριστοι

Υλικά

  • 1/2 κιλό χοχλιοί (σαλιγκάρια) χοντροί
  • 1 ποτήρι ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι, ξύδι, δενδρολίβανο

Προετοιμασία

Βάζουμε τους χοχλιούς (σαλιγκάρια) σε μια λεκάνη με νερό και τους αφήνουμε μέσα μέχρι να βγάλουν έξω τα κεφάλια τους (αυτό απαιτεί γύρω στα 30 με 40 λεπτά), και στο τέλος τους ξεχωρίζουμε, αν αυτοί έχουν κολλήσει μεταξύ τους. Στη συνέχεια βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό μέχρι τη μέση, και μόλις αυτό βράσει, ρίχνουμε τους χοχλιούς μέσα και τους αφήνουμε να βράσουν για δέκα λεπτά. Κατόπιν, πετάμε το νερό και τους καθαρίζουμε καλά. Πετάμε όσους χοχλιούς δεν έχουν βγάλει το κεφάλι τους έξω, τους ξεπλένουμε πολύ καλά με κρύο νερό και τους ξαναβράζουμε για 30 λεπτά, ρίχνοντας όταν αρχίσει να βράζει το νερό λίγο αλάτι και λίγο ξύδι μέσα.

Εκτέλεση

Σουρώνουμε και αλατίζουμε τους χοχλιούς. Βάζουμε το λάδι σ’ ένα τηγάνι να ζεσταθεί και τους ρίχνουμε μέσα με το στόμιο προς τα κάτω για 2-3 λεπτά. Ρίχνουμε το αλάτι, το πιπέρι, το δενδρολίβανο και το ξύδι (οι αναλογίες τους διαφέρουν ανάλογα με το πόσο “πικάντικο” ή όχι θέλουμε να κάνουμε το πιάτο μας) και τους αφήνουμε να ψηθούν για λίγη ώρα σε σιγανή φωτιά, ανακατεύοντάς τους που και που και είμαστε έτοιμοι! Οι χοχλιοί σερβίρονται σε βαθιά πιατέλα