Σφακιανες πιτες

Υλικά

  • 1/2 κιλό αλεύρι
  • 3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
  • 1 ποτήρι νερό
  • 1/2 κιλό μαλακιά μυζήθρα (γαλομυζήθρα)
  • Κρητική ρακή, αλάτι, μέλι

Προετοιμασία

Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ και ρίχνουμε μέσα το λάδι, το νερό, λίγο αλάτι και λίγη Κρητική ρακή. Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει ένα μέτριο σε σκληρότητα ζυμάρι. Χωρίζουμε το ζυμάρι σε «μπαλίτσες» μεγέθους βερίκοκου. Την κάθε μπαλίτσα ζυμαριού την διαμορφώνουμε σε στρογγυλό σχήμα, την ανοίγουμε πολύ λίγο στη μέση, την γεμίζουμε με 1 κουταλιά σούπας μαλακιά μυζήθρα και την ξανακλείνουμε. Στη συνέχεια πλάθουμε ελαφρά με τα δάχτυλα το ζυμάρι και τη μυζήθρα μαζί, από το κέντρο προς την περιφέρεια, δίνοντάς του το σχήμα ενός πιάτου μεσαίου μεγέθους. Το σωστό και προσεκτικό πλάσιμο είναι πολύ σημαντικό, καθώς η πίτα πρέπει να είναι πολύ λεπτή.

Εκτέλεση

Τηγανίζουμε τις πίτες μία-μία σε καυτό αντικολλητικό τηγάνι με ελάχιστο (ή και καθόλου) λάδι, γυρίζοντάς τις συνεχώς για να μην καούν, μέχρι να ροδίσουν. Μόλις είναι έτοιμες, τις σερβίρουμε ζεστές, έχοντας προσθέσει μέλι από επάνω.